PROJEKTAI

Visagino šeimų vakarienė: vegetarai Natalija ir Aleksejus be mėsos augina 4 vaikus

Print Friendly, PDF & Email

Šeimos vakarienė pasotina ne tik kūną, bet ir sielą. Moksliniai tyrimai rodo, kad šeimose, kuriose tėvai valgo sveikai ir reguliariai vakarieniauja su vaikais, atžalos retai būna nutukusios, serga depresija ir geriau mokosi. Štai kodėl į Visagine vykusį projektą „Šeimų vakarienė“ pateko tiek daug sveiką mitybą propaguojančių šeimų. Viena jų – Usaninai, jau daug metų nevalgantys mėsos.

Nemokamo būsto svajonės pavilioti, Vilnijos lenkaitės Natalijos tėvai į Visaginą persikėlė 1980 m. Po ketverių metų iš Uralo į naujai pastatytą miestą atvažiavo ir Aleksejaus šeima. Iš jaunuolių meilės Visagine gimė net 4 vaikai.

„Kai atvažiavome į Visaginą, manęs nenorėjo priimti į rusų mokyklą, nes prastai kalbėjau rusiškai. O dabar, kai atvažiuoju pas gimines į Vilnių, paaiškėja, kad prastai kalbu lietuviškai!“ – iš visos širdies juokiasi Natalija.

Vilniaus pakraštyje, viename būryje tarp lietuvių, lenkų ir rusų vaikų augusi mergaitė rusiškai sako suprasdavusi, bet mokytoja Visagine dievagojosi, kad jai niekaip neaišku, ką ji kalba. Kadangi lietuvių mokyklos tuo metu Visagine nebuvo, mokslus teko krimsti rusų kalba.

Visiems keturiems Usaninų vaikams – Jevgenijui (22), Igoriui (20), Anai (5) ir Tatjanai (3) – nei rusų, nei lietuvių kalba jau nėra iššūkis. Ko gero, daugiau iššūkių gausiai šeimai tenka atremti dėl pasirinkto sprendimo nevartoti mėsos. Vegetarinė mažųjų vaikų mityba stebina darželio auklėtojas ir gąsdina gydytojus, kurie Nataliją nėštumo metu primygtinai prašydavo: na, jei jau nevalgote tos mėsos, tai bent pagerkite ką nors. „Bet kol laukiausi Jevgenijaus, mėsos vis tiek nevalgiau. Ir vyriausiajam sūnui ilgai jos nedaviau. Tik būdamas gerokai daugiau nei metukų paragavo jos pirmą kartą“, – užsispyrusiai laikosi savo Natalija, būdama nėščia papildomai vartodavusi tik folio rūgšties.

Dabar pusė Usaninų šeimos vegetarai, kita pusė – prijaučiantys mėsai. Esą, nuo pat pradžių taip jau susiklostė, kad visi šeimoje norėjo valgyti skirtingai: vieni reikalavo rūkytos dešros, kiti – tik virtos, vieni su majonezu, kiti – kategoriškai be jo. Dabar mėsos reikalais namie patikėta rūpintis sūnums: patys sau kepasi kotletus ir vištas, vasarą ruošia mėsos troškinius su Visagino miškuose surinktomis voveraitėmis.

Visą gyvenimą sunkų fizinį darbą dirbęs šeimos galva Aleksejus net nesvarstė apie vegetarizmą, kol kartą po griežto stačiatikių pasninko paragavo mėsos ir suprato – nebeskanu.

Pati Natalija vegetarė jau daugiau kaip 10 metų. Mėsos tvirtina nelabai mėgusi nuo pat jaunumės, o galutinai atsisakyti nusprendė įsiklausiusi į organizmo poreikius. Svarsto, kad, ko gero, net pati to nežinodama, nuo pat mažumės vadovavosi intuityvaus valgymo filosofija, tik ją kartais užgoždavo reklama, įpročiai ar svetimi patarimai: „Mūsų šeima anksčiau mėgo rūkytą mėsą. Kartą, kai dar mėsos nevalgiau tik aš viena, išėjau iš pirties ir pamačiau labai gražiai papjaustyto rūkyto kumpio. Iškart sukilo malonūs vaikystės prisiminimai. Bet atsikandau gabalėlį ir nusivyliau – fui, kaip neskanu“.

Usaninai prisipažįsta net kelis kartus svarstę kurti gyvenimą kitur – iš dalies dėl to, kad buvo pasidavę bendrai panikai, kurią sukėlė ekonomikos krizė ir darbo vietų mažinimas atominėje elektrinėje. Tačiau kaskart prieidavo prie tos pačios išvados, kad geresnės vietos kaip Visaginas pasaulyje nėra. „Sąmoningai ir ne vieną kartą pasirinkome neemigruoti. Svarbiausia išmokti save girdėti – tada viskas bus gerai ir su tinkama mityba, ir su gyvenimo pasirinkimais“, – įsitikinusi gausi šeima.

ŠILTOS VEGETARIŠKOS SALOTOS vegetariskos salotos_versli mama1

Matydami, kaip Usaninų vaikai valgo pačias įvairiausias daržoves, o jų atžaloms net šviežio pomidoro neįsiūlysi, draugai kartais bando išgauti kokį nors slaptą šeimos receptą. Natalija ir Aleksejus juokdamiesi pataria atsakymo ieškoti jų lėkštėse, kur seniai karaliauja augalinis maistas. „Maži vaikai vienareikšmiškai mėgdžioja tėvus“, – įsitikinę jau daug metų mėsos nevalgantys sutuoktiniai.

  • Supjaustykite pusžiedžiais raudonuosius svogūnus. Jei jų neturite ar nemėgstate, šioms salotoms puikiai tiks ir įprasti balti ropiniai svogūnai.
  • Apvirkite pasūdytame vandenyje šakelėmis susmulkintus brokolius. Virti reikia ne ilgiau kaip 2 min. – jau geriau tegu lieka traškesni negu ištižę.
  • Sudėkite į lėkštę svogūnų pusžiedžius, užverkite vyšninių pomidoriukų. Ant viršaus dėkite dar karštus apvirtus brokolius.
  • Apibarstykite sezamų sėklomis, pagal skonį pasūdykite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi

**

Iš projekto Šeimų vakarienė gimė to paties pavadinimo knyga. Joje sudėta trumpa šių dienų Visagino kultūrinė ir Šeimų vakarienė logotipaskulinarinė istorija. Dalindamosi maistu ir asmeninėmis istorijomis, visaginiečių šeimos atvirai pasakoja apie tai, kaip augo patys ir kaip augina savo vaikus, kas juos atvedė į patį jauniausią šalies miestą, kokį gyvenimo būdą ir tradicijas jie puoselėja.

Projektas „Šeimų vakarienė“ Visagino m. savivaldybėje įgyvendintas pagal Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonę „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ ir finansuotas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis.

Seimu vakariene_projekto logotipai

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.