Rugsėjo 1 d. įsigalioja naujasis vaikų maitinimo aprašas, kuriame surašytos rekomendacijos dėl vaikų maitinimo organizavimo. Viena iš jų – vaikams rekomenduojama neštis sveikus užkandžius į mokyklas ar darželius (įskaitant šventes ir gimtadienius) ir vengti maisto produktų, kuriais neleidžiama prekiauti mokyklos valgykloje, bufete ar maisto pardavimo automatuose.
Tai produktai, turintys daug cukraus, sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos, kancerogenų, kofeino, kai kurių maisto priedų, toksiškų ar kitokių vaikų sveikatai nepalankių medžiagų bei menkaverčių sudedamųjų dalių.
Tyrimai, atlikti Lietuvoje rodo, kad pvz., cukraus vaikai suvartoja net 4 kartus daugiau nei rekomenduoja PSO normos. Akivaizdu, kad tokia mityba yra viena iš svarbiausių spartaus cukrinio diabeto, nutukimo ir kitų ligų plitimo šalyje priežasčių.
Kaip rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos atsiųstame pranešime žiniasklaidai, keičiant mitybos rekomendacijas, siekiama mažinti kai kurių nepageidaujamų medžiagų kiekius maisto produktuose ir taip apsaugoti vaikų sveikatą. Tą esą daro visos ES šalys, taip elgtis rekomenduoja PSO ir Europos institucijos, atsakingos už sveikatą.
Tėvų pageidavimu skelbiame nepageidaujamų produktų mokykloje sąrašą:
• bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
• saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai;
• valgomieji ledai;
• pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
• kramtomoji guma;
• gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
• gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
• kisieliai;
• sultinių, padažų koncentratai;
• padažai su spirgučiais;
• šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos; rūkyta žuvis;
• konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai; strimelė (silkė), pagauta Baltijos jūroje;
• nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
• mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
• džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
• maisto papildai;
• maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;
• maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai;
• maisto produktai ir patiekalai, neatitinkantys Tvarkos aprašo 3‒5 prieduose nustatytų reikalavimų.
Visas Vaikų maitinimo tvarkos aprašo tekstas
Visus teisės aktus galima rasti Teisės aktų registre