Renginiai

Nauji portalo partneriai kviečia į desertų mūšį Kaune

Print Friendly, PDF & Email

Sveiko maisto šventė – tai daugiau nei 25-erius metus trunkanti Lietuvos sveikuolių sąjungos tradicija, skatinanti žmones domėtis valgymo kultūra, sveiku maistu ir jo įtaka sveikatai. Šių metų renginio pagrindinis tikslas – parodyti, kad sveiki valgiai, o ypač desertai, gali būti ne tik namuose, bet ir restorane. Ypač, kai tas restoranas – naujasis portalo verslimama.lt partneris svetingumo kompleksas Monte pacis.

Ne pelno siekianti ir paramos gavėjo statusą turinti visuomeninė organizacija Lietuvos sveikuolių sąjunga kartu su VšĮ „Sveikatai palankus“ ir Pažaislio vienuolyne įsikūrusiu svetingumo kompleksu Monte Pacis š.m. rugsėjo 25 d. Kaune organizuoja socialinės atsakomybės renginį „Sveiko maisto šventė-2016“.

„Matydamas, kaip sparčiai kyla sveikos gyvensenos sąjūdis Lietuvoje, jaučiu, kad ir Lietuvos sveikuolių sąjunga prie to prisideda organizuodama sveiką gyvenseną skatinančius renginius, vienas iš jų – sveiko maisto šventė. Ji suburia bendraminčius, praktikus, sveikos mitybos puoselėtojus, besidalinančius savo žiniomis vardan sveikesnės visuomenės. Receptūrų unikalumas ir paprastumas, patiekalų spalvingumas, skonis ir įvairovė – užburia, suteikia entuziazmo tobulinti mitybos kultūrą, rūpintis tuo, ką valgome. Mes juk esame tai, ką valgome“, – teigia Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis.

Tradiciniame sveikų valgių konkurse – desertų mūšis

Šiais metais stebimas didžiulis visuomenės ir sveikatos specialistų susirūpinimas dėl pridėtinio cukraus ir rafinuotų miltų, rafinuotų ir hidrintų riebalų vartojimo. Ne paslaptis, kad šie produktai dažniausiai sutinkami desertuose.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad pridėtinio cukraus pagamintuose maisto produktuose būtų ne daugiau kaip 5 g/100 gramų, nors „sveikuoliškame“ jogurte dažnai rasime ne mažiau kaip 10 g/100 g, o kur dar saldainiai, sausainiai. Pridėtinio cukraus gauname ne tik su saldumynais. Atkreipus dėmesį į maisto produktų etiketes ar pasidairius internetinėje erdvėje į receptų sąrašus pamatysime, kad sūraus skonio patiekalai dažnai taip pat yra su cukrumi, tad viršyti rekomenduojamą PSO cukraus kiekį (suaugusiam 25 g/per parą) labai paprasta.

O kur dar kepyklėlės, kurios siūlo faktiškai tik rafinuotų kvietinių miltų bandeles ir sausainius! Atrodo, kad egzistuoja tik viena grūdų rūšis, ir ta pati – tik rafinuota. Jau nekalbama apie prekybos centrų lentynose nugulusius hidrintų riebalų desertus, kurių nerekomenduojama vartoti suaugusiems, o vaikams siūloma apskritai vengti. Tik štai kodėl prekybos centruose 90 proc. saldumynų paruošta būtent su šiais riebalais? Todėl sveiko maisto šventės metu vyksiantis konkursas „Desertų mūšis“ bus puiki proga sužinoti naujų ir sveikatai palankių desertų.

„Desertai – svarbi mūsų valgymo dalis, tai ne tik energijos užtaisas, bet gali būti sveikatos šaltinis. Artimuosius, o ypač vaikus reikia džiuginti kokybiškais ir dažniau savo gamintais saldumynais, kurie perduos ne tik maistines medžiagas, bet ir meilės jausmą. O kokį jausmą perduodame, kai vaikus maitiname saldumynais su rafinuoto cukraus, maisto priedų ir hidrintų riebalų sudėtimi? Tokie saldumynai vaiko skonio receptorių nelavina, o tik pratina prie prasto maisto ir formuojama vartotojišką valgymo kultūra. Todėl nesistebėkime, kai jie atsisako paragauti naujų daržovių ar neįprastai atrodančio valgio? Todėl šiais metais siūlome šeimoms ir jaunimui pasisemti sveikuoliškų desertų idėjų”, – sako sveikatos specialistė ir Sveiko maisto šventės koordinatorė Raminta Bogušienė.

Konkurse kviečiamos dalyvauti sveiką gyvenseną puoselėjančios organizacijos, šeimos, ugdymo įstaigos, žymūs Lietuvos žmonės, pavieniai sveikos mitybos puoselėtojai.

Konferencija „Šeimos sveikatai palanki mityba – misija įmanoma?“

Viešojoje erdvėje turbūt plačiausiai eskaluojama tema – sveika mityba, bet kaip ją pritaikyti šiuolaikinėje šeimoje, kurios nariai nuolat skuba ir stokoja laiko, net pavalgyti, jau nekalbama apie lėtą valgymo kultūrą. Sveiko maisto šventės metu vyks konferencija, kurioje pranešėjai praplės požiūrį ir dalinsis praktiniais patarimais kaip XXI a. šeimose įvesti sveikatai palankios mitybos įpročius ir formuoti naujosios kartos valgymo kultūrą.

Nuolat augantis vaistų suvartojimas, o ligų skaičiaus ne mažėjimas, o nuolatinis augimas, rodo, kad mes perleidžiama atsakomybę už mūsų sveikatą kitiems, bet patys ja rūpinamės mažai. Konferencijos tikslas – inicijuoti šiuolaikinėje visuomenėje suvokimą, kad tik patys atsakome už savo sveikatą, o vienas iš sveikatos išsaugojimo būdų – sveikatai palanki mityba. Tai ne tik kokybiškų maisto produktų pasirinkimas, sveikatai palankių valgių gaminimas, bet valgymo kultūros puoselėjimas. Tik lėtai, su pasimėgavimu kartu su artimaisiais prie vieno stalo suvalgytas valgis, atneša naudą sveikatai per gautas vertingas maistines medžiagas ir teigiamai veikia emocinę būseną.

Profesionalūs Lietuvos restoranų šefai kviečia prie sveiko maisto stalo

Šventės metu sužinosime ne tik sveikuoliškų desertų receptus ir gaminimo principus, įgysime praktinių žinių, kaip suformuoti sveikatai palankią mitybą šeimose, bet valgysime sveikatai palankius ir kokybiškus valgius visi kartu prie bendro stalo. Taip priminsime šventės dalyviams, pamirštas stalo tradicijas, bendravimo ir valgymo kultūros puoselėjimą ir jo svarbą.

„Tęsdami partnerystę su Lietuvos sveikuolių sąjunga šiais metais nusprendėme patys aktyviai dalyvauti šventėje. Norime paneigti, deja, bet dar dažną stereotipą apie nesveiką restoranų maistą. Svečius gerbiantis šiuolaikinis restoranas atitinka ne tik higieninius reikalavimus, bet stengiasi neatsilikti nuo pasaulinių maisto mados tendencijų. Gal ir drąsu pareikšti, bet geras restoranas savotiškai edukuoja valgytoją, praplečia jo skonių, aromatų paletę, informuoja apie neįprastus produktus, netikėtus jų derinius ir pan.“, – teigia naujieji portalo verslimama.lt partneriai – svetingumo kompleksas Monte Pacis.

Komplekse veikiantis restoranas ne tik perka produkciją iš vietinių ūkininkų, bet ir turi savo daržą, kuriame auginamos daržovės, uogos. Restoranui vadovaujantis šefas Ernestas Viršilas, žinoma, neišvengia atvežtinių produktų (tai praktiškai neįmanoma), tačiau nenaudoja šaldytų, apdorotų, modifikuotų ir kitokių nekokybiškų produktų. Restorano meniu sudaromas atsižvelgiant į sezoną.

Pasak svetingumo komplekso Monte pacis direktorės Indros Ramanauskienės, šventės metu beveik šimto metrų ilgio autentiškoje XVII a. Pažaislio vienuolyno Liepų alėjoje vieni garsiausių Lietuvoje virtuvės šefų padengs ypatingą – sveiko maisto stalą – ir šventės dalyvius džiugins naujais skoniais, patvirtindami, kad restoranuose gaminamas skanus, kokybiškas ir sveikatai naudingas maistas.

Daugiau informacijos – Lietuvos sveikuolių sąjungos feisbuko paskyroje ir www.sveikuoliai.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.