Vasario 3-iosios rytą praeiviai Laisvės alėjoje pastebėjo kiek neįprastą vaizdą: Kauno simboliu tapusi skulptūra „Žmogus“ greta M. Žilinsko dailės galerijos trumpam pridengė vyriškas nuogybes didžiule prijuoste su užrašu Kaunas gamina.
Ši improvizacija davė startą to paties pavadinimo projektui – konkursui Kaunas gamina. Jo tikslas – sukurti bei išrinkti unikalų Kauno patiekalą, kuriuo kauniečiai galėtų kaskart nudžiuginti atvykusius svečius ir noriai mėgautųsi patys.
Kaunas gali pasigirti įspūdinga tarpukario architektūra, unikalia istorija ir tiesiog kaunastiška miesto dvasia. Tačiau kulinarinė miesto tapatybė kol kas menkai pažįstama tiek turistams, tiek patiems kauniečiams. Siekiant tai pakeisti, skelbiamos Kauno patiekalo paieškos – virtuvės šefai raginami atversti savo slapčiausius receptų užrašus.
Pasak Kauno vicemero Andriaus Palionio, laikas Kaunui turėti savo autentišką patiekalą, kad priimant svečius iš kitų miestų ar šalių visuomet būtų aišku, kaip juos nustebinti prie stalo.
„Norisi, kad virtuvės meistrų kūrinys taptų miesto vizitine kortele ir būtų randamas visų vietos restoranų meniu. Todėl skelbiame konkursą tokiam patiekalui išrinkti. Koks jis bus ir kaip vadinsis – drauge su kompetentinga komisija spręsite jūs, kauniečiai. Kviečiame restoranų šefus atsiversti savo slaptų receptų užrašus ir pasidalinti jais bei visiems laikams įsirašyti miesto gastronomijos istorijoje“, – sako vicemeras.
Pirmenybė – receptams su istorija
Kauno patiekalo rinkimai vyks trimis etapais. Pirmiausia visą vasario mėnesį virtuvės šefai kviečiami kurti Kauno patiekalo receptūras ir jas pateikti specialiai tam sukurtoje platformoje http://gamina.kaunas.lt/.
Profesionalams paliekama visiška kūrybinė laisvė. Konkurso organizatoriai numatę skirti papildomus balus paprastai pagaminamiems patiekalams, susidedantiems iš tradicinių sudedamųjų dalių. Autoriai taip pat gali tikėtis palankesnių komisijos vertinimų, jeigu jų sukurtos receptūros galės būti nesunkiai pritaikomos vegetarams bei veganams.
Itin svarbu, kad pats patiekalas turėtų savo legendą arba sietųsi su Kauno miesto istorija. Taigi, konkurso dalyviams teks pasistengti ne vien prie virtuvės stalo, bet ir naršant po istorinius šaltinius arba pasitelkiant fantaziją.
Vertins kauniečiai ir komisija
Nuo kovo 2 d. šefų pateiktas patiekalų receptūras vertins kauniečiai. Internete jie išsamiai susipažins su konkursui pateiktais receptais, jų nuotraukomis bei istorijomis ir balsuos už savo favoritus. Žinoma, prieš tai patys smalsiausieji galės išbandyti receptus, pasigamindami patiekalus patys.
3 kauniečių geriausiai įvertintų patiekalų autoriai kovo 30 d. susitiks superfinale. Čia jų pagamintus patiekalus ragaus, atsiradimo istorijų klausysis ir vertins kompetentinga komisija: „Virtuvės mitų griovėjų“ įkūrėjas ir idėjinis lyderis, kulinarinių knygų autorius Alfas Ivanauskas, kaunietis žurnalistas, laidų vedėjas, prodiuseris bei rašytojas Rytis Zemkauskas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas, profesorius, Lietuvos kulinarijos istorijos ekspertas Rimvydas Laužikas bei kaunietė, restoranų verslo atstovė, legendinių Kauno barų bei kavinių įkūrėja Beta Kondratenkaitė.
Komisija iš 3 finalininkų receptų išrinks Kauno patiekalą. Jo autorius bus ne tik aukso raidėmis įrašytas į miesto gastronomijos metraščius, bet ir apdovanotas profesionaliu Damasko plieno peilio rinkiniu.
Kauno patiekalo vardą iškovojusi receptūra bus detaliai publikuojama viešai ir prieinama visoms Kauno kavinėmis bei restoranams, kad šiuo kūriniu vis dažniau mėgautųsi tiek kauniečiai, tiek ir miesto svečiai.
________________________________________________________________________________
Taip pat skaitykite:
Prasideda 16-osios kasmetinės „L’Oréal Baltic” programos „Moterims moksle“ paraiškų priėmimas
Melisa says:
kai gerai buvo sumąstę, kai pirmą kartą pamačiau dar pagalvojau, kad galėtų dažniau tą nuogalių aprengt. kiek džiaugsmo gali suteikti skulptūros.. https://www.klangas.lt/produktai/galerija/skulpturos/