Veidai

Architektė Migla savo verslą pastatė iš sausainių ir pyragų

Print Friendly, PDF & Email

„Kaip pas mamą ar močiutę“, – taip Kaune įsikūrusios kepyklėlės sausainius ir pyragus įvertina pirkėjai. Unikalius, natūralius kepinius iš Ližės Smaližė krosnies šiandien žmonės skanauja visoje Lietuvoje, nors dar prieš ketverius metus visa tai tebuvo kaunietės architektės Miglos Pelegrimienės vizija.

Baigusi architektūros studijas, M. Pelegrimienė kurį laiką dirbo architekte, administravimo ir vadybos,  nekilnojamojo turto srityse. Tačiau mintyse vis kirbėjo noras turėti savo verslą. Pagaliau 2016-aisiais ji nusprendė įkurti kepyklėlę. O su prekybos tinklu „Maxima“ užmegztas bendradarbiavimas leido kepyklėlės produkcijai pasklisti po visą šalį.

Kvepiantis verslas – tarsi saugus užutėkis

„Norėjau kitokio verslo, jaukaus, greitai besikeičiančio, kūrybiško“, – sako Migla. Nedidelis, nuosavas verslas jai – tarsi saugus užutėkis, nešantis daug džiaugsmo.

Tiesa, pašnekovė pripažįsta, kad „Ližė Smaližė“ atsirado ne tiek iš pomėgio, kiek iš išskaičiavimo. Ji pati prie krosnies dabar jau sukiojasi retai, o savo kūrybišką architektės prigimtį išnaudoja kurdama akį traukiančias pakuotes. Tad kaip gimsta kepinių receptai?

Vien tik sau nuopelnų neprisiimčiau, jie priklauso kepyklos konditerėms – tai kolektyvinis, kūrybinis procesas. Visuomet ieškome kažko naujo, kitokio – kuriame naujus ir pritaikome senus, gerai žinomus receptus, keičiame jų sudėtį. Taip vis daugiau išmokstame, sužinome, atrandame.

Migla pabrėžia, kad visos kepinių sudedamosios dalys – tik šviežios ir natūralios. Tešla gardumynams dažniausiai minkoma be kvietinių miltų, juos atstoja speltos, avižiniai, grikių, migdolų, ryžių ar net žirnių miltai.

Nerasite kepykloje ir margarino ar kitų riebalų pakaitalų, tik sviestą. Jei tinka – naudojamas rudasis cukrus, natūralus medus, tiršta grietinė, šviežia varškė. Kepiniai saldinami džiovintais vaisiais ir uogomis: datulėmis, razinomis ar šilkmedžio uogomis.

Skanauja nuo pajūrio iki sostinės

Žaismingas pavadinimas „Ližė Smaližė“ anaiptol nereiškia, kad kepyklos asortimentas skirtas vaikams. Tiesa, yra ir jiems tinkamų, sveikuoliškų gaminių. Šį pavadinimą kepyklėlei sugalvojo Miglos dukra. „Labai norėjome lietuviško pavadinimo, o šis, vos ištartas, lipo ir prilipo“, – šypsosi verslo savininkė.

Nors kepyklėlė ir nedidelė, jos asortimentas tikrai nekuklus. Kasdien „Ližės Smaližės“ krosnyse iškepa dešimtys skirtingų rūšių kepinių, o iš viso ji gali pasiūlyti per 80 skirtingų gaminių. Maža to, kepyklėlės gardumynus skanauja ne tik kauniečiai, bet ir kitų miestų gyventojai – jau dvejus metus jais prekiaujama „Maximos“ parduotuvių „Linkėjimų iš kaimo“ skyriuose.

„Pirmaisiais metais „Maximose“ siūlėme 6 skirtingus kepinius, dabar jų skaičius išaugęs daugiau nei dvigubai. Žmonės ypač vertina mūsų tautinio paveldo produktų liniją, sūdyto sviesto sausainius, o šią vasarą pasiūlėme ir dar vieną naujieną – sveikuoliškus sausainius be pridėtinio cukraus ir kvietinių miltų“, – vardija Migla.

Kvapniuosius „Ližės Smaližės“ kepinius galima rasti 15-oje didžiųjų „Maximos“ parduotuvių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Marijampolėje.

Nuotraukos – pranešimo spaudai autorių.

________________________________________________________________________________

Taip pat skaitykite:

Kamilės atstovaujama Yoopies pristato naujoves legaliam auklių darbui stiprinti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.