Aktualu

Lyderės teigia, kad į ten, kur nueiti verta, trumpiausių kelių nėra

Print Friendly, PDF & Email

Ar kada susimąstėte, kad ir sėkmingiausios lyderės klysta ir patiria sunkumų, o nesėkmės gali padėti mums augti?

Šį klausimą kėlė spalio 7-ąją Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje vykusio renginio „NORIU. GALIU. DARAU. Įgalink savąją lyderę: (ne)sėkmių pasidalinimai“ dalyvės ir popietėje dalyvavę svečiai.

Pasak renginio organizatorių, šis renginys tapo puikia proga užmegzti naujas mentorystės pažintis ir atrasti žmones, kurie gali įkvėpti ir palaikyti kelyje į asmeninį ir profesinį augimą. Dalyvės dalinosi savo patirtimi, kaip mentoriai padėjo joms atrasti savo stiprybes, įveikti iššūkius ir siekti savo svajonių.

Į ten, kur nueiti verta, trumpiausių kelių nėra. Ir visada gali pasirinkti: gyventi lengvai ar įdomiai.

Aida Zigmantavičienė, karjeros mentorė, „Ansell Protective Solutions Lithuania“ viceprezidentė

Jai pritaria ir renginio organizatorė, KTU Alumnų centro vadovė Vida Drąsutė, sakydama, kad šiandien kaip niekad svarbu įsiklausyti į save ir drąsiai atverti duris naujoms galimybėms, nebijant klaidų ar nesėkmių.

„Lyderiai yra tie, kurie ne tik siekia ambicingų tikslų, bet ir dalinasi savo patirtimi bei įkvepia kitus. Šis renginys – tai priminimas, kad tikrasis lyderystės grožis slypi vidinėje stiprybėje, drąsoje augti ir padėti kitiems atrasti savo kelią“, – sako ji.

Įkvepiančios lyderių istorijos, atviros diskusijos

Susitikimų popietėje profesinio proveržio mentorė, viena iš top 100 moterų mentorių pasaulyje, Boutique Institute of Leadership steigėja Aušra Bijaminienė ir Eurolygos personalo direktorė Inma Rodriguez Solan pasakojo apie jų bendrą mentorystės kelionę.

„Net ir kalbant apie darbą kartu, buvo svarbu atsižvelgti į mūsų su Inma skirtybes. Man, kaip mentorei, svarbu turėti medžiagą, kurią galiu pristatyti, kurios idėją galiu „parduoti“, o Inmai svarbu būti visapusiškai pasiruošusiai, t. y. turėti ne tik idėją, bet ir būti pasiruošus planą B. Visgi toks mūsų derinys, panašu, sėkmingas, nes su Inma darbuojamės ne vienerius metus“, – pasakojo A. Bijaminienė.

Savo sėkmių ir nesėkmių kelione besidalinusi RAIT Group OU generalinė direktorė, Lietuvos rinkos ir socialinių tyrimų asociacijos prezidentė Dovilė Končak linkėjo pasirinkti teisingą mentorių ir net ir sudėtingiausiose situacijose neužmiršti žmogiškumo.

„Visada sakau, kad niekam nelinkėčiau tokios mentorės, kokią turėjau aš. Tačiau, kita vertus, šis žmogus man padėjo suprasti, kokia būti aš nenoriu. Rinkitės mentorių atsakingai, nesusiviliokite skambiomis frazėmis, domėkitės ir priimkite teisingus sprendimus“, – linkėjo D. Končak. Ji dalinosi profesiniais iššūkiais, kurių daugumą įveikti padėjo šiltu asmeniniu ryšiu ir žmogiškumu grįstos partnerystės.

„Pamenu, buvo situacija, kai žmogus pasitikėjo mano garbės žodžiu. Kai paklausiau, kodėl jis taip daro, man atsakė: „Dovile, kai mums buvo blogai, tu mūsų nepalikai, buvai kartu. Dabar mes nepaliksime tavęs“, – prisiminė pašnekovė. Ji ragino nepamiršti, kad kopiant į karjeros aukštumas svarbu nepamiršti tų, kurie yra kiekvienoje komandoje.

Sėkmės paslapčių nėra

KTU studijų prorektorė Kristina Ukvalbergienė prisiminė savo profesinę kelionę į akademinį pasaulį.

„Kalbėdama apie savo kelią, mėgstu pacituoti Colin Powell mintį, kad sėkmės paslapčių nėra. Tai pasiruošimo, darbo ir mokymosi iš nesėkmių rezultatas“, – teigia K. Ukvalbergienė.

Kaip svarbiausias savo išmoktas pamokas studijų prorektorė įvardija siekį tobulėti, atvirumą naujovėms, drąsą kreiptis pagalbos, kai to reikia, stiprią komandą, stiprius žmones artimoje aplinkoje, gebėjimą komunikuoti ir klausytis bei nekintančias vertybes.

Visada sakau, kad visi mes turime mokytis iš klaidų, priimti kritiką, priimti drąsius sprendimus, nes jei nežengsime drąsių žingsnių, į kalnus neįkopsime.

Renginio dalyvės atvirai pasidalino savo išmoktomis pamokomis, istorijomis apie klaidas ir nesėkmes, kurios galiausiai tapo tramplinu į dar didesnius atradimus.

„Kiekviena jų – tarsi atviros knygos puslapis, pilnas įvairiausių patirčių, įžvalgų ir išminties. Jų nuoširdumas ir atvirumas sukūrė ypatingą atmosferą, kurioje kiekvienas dalyvis galėjo atrasti sau artimų momentų“, – komplimentų dalyvėms negailėjo KTU alumnų centro vadovė Vida Drąsutė.

Vidinis grožis – lyderystės pamatas

Diskusijos moderatorė, asociacijos „Lyderė“ direktorė Agneta Skardžiuvienė, apibendrino, kad lyderystės kelyje svarbiausia priimti tuo metu būtent sau tinkamiausią sprendimą. Ir visiškai nesvarbu, ar tas sprendimas bus susijęs su antros pusės palaikymu ar ne, su karjeros ir vaikų auginimo derinimu ar tiesiog – kopimu karjeros laiptais be vaikų.

Kiekvienos kelias skirtingas ir individualus – svarbu, kad sprendimai būtų priimami atvirai ir sąžiningai prieš save pačią: tuomet jie ir bus patys teisingiausi.

Spalio 7-oji, vidinio grožio diena, tapo simboliniu priminimu, kad tikroji lyderystė gimsta ne iš titulų ar pasiekimų, bet iš savęs pažinimo, vidinės stiprybės, pasitikėjimo savimi ir gebėjimo įkvėpti kitus savo autentiškumu.

„Tu niekada nebūsi 100% pasiruošęs, todėl tiesiog eik ir drąsiai naudokis prieš tave atsiveriančiomis galimybėmis. Nebijok savo unikalumo, padėk kitiems ir taip tikrai atrasi prasmingą karjeros kelią. Galbūt netgi tokį, kuriuo iki šiol niekas dar nėjo“, – teigė Aušra Bijaminienė.

Nesėkmės – ne pabaiga, o nauja pradžia

Kaip sako renginį organizavusi KTU Alumnų centro vadovė, šiame susitikime nesėkmės buvo ne kažkas, ko reikia gėdytis ar slėpti, o vertingos pamokos, kurios veda į augimą ir tobulėjimą.

„Dalyvės dalinosi savo istorijomis, kaip iš klaidų išmoko atsitiesti, kaip jos padėjo atrasti naujas galimybes ir pasiekti dar daugiau. Juk kartais būtent kluptelėjimai atveria duris į netikėtas galimybes ir padeda atrasti savo tikrąjį kelią“,  – sakė V. Drąsutė.

Pasak jos, „NORIU. GALIU. DARAU. Įgalink savąją lyderę: (ne)sėkmių pasidalinimai“ buvo ne tradicinis renginys, o nuoširdžių ir atvirų pokalbių popietė apie tai, kas iš tiesų svarbu lyderystėje. Tai tarsi jaukus bendruomenės susitikimas, kuriame kiekvienas galėjo pasisemti įkvėpimo ir drąsos eiti savo autentišku keliu.

Parengta pagal KTU pranešimą spaudai. Iliustracija – renginio organizatorių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.